Baby Bag

„მომზადებული კერძი ორ საათზე მეტხანს არ უნდა დაყოვნდეს ოთახის ტემპერატურაზე,“ - მიხეილ ბეღელაძე

„მომზადებული კერძი ორ საათზე მეტხანს არ უნდა დაყოვნდეს ოთახის ტემპერატურაზე,“ - მიხეილ ბეღელაძე

სურსათის უვნებლობის ექსპერტმა მიხეილ ბეღელაძემ მაცივარში პროდუქტების შენახვის წესების შესახებ ისაუბრა და აღნიშნა, რომ მათი დაცვა აუცილებელია:

„მაცივარში პროდუქტის შენახვას თავისი წესები აქვს. მაცივრის ზონები შემდეგნაირად იყოფა: 0-6 გრადუსი არის ძირითადი ნაწილი, საყინულეში ტემპერატურა -12 გრადუსიდან -18 გრადუსამდეა.​ საყინულეში იდეალური ტემპერატურა მაინც -18 გრადუსია. გასათვალისწინებელია, რომ მაცივარში დავიცვათ აერაცია, ტენიანობა. პროდუქტებს როდესაც ვაწყობთ მაცივარში, ჰაერის ცირკულაცია უნდა მოხდეს. არ უნდა იყოს გადავსებული მაცივარი. მაცივარში ყველაზე ცივი ადგილი არის ქვედა ნაწილი. ხორცი, თევზი და სხვა მალფუჭებადი პროდუქტები უნდა დავაწყოთ მაცივრის ქვედა, ყველაზე ცივ ნაწილში.“

მიხეილ ბეღელაძემ ის პროდუქტები დაასახელა, რომელთა შენახვა მაცივრის კარში რეკომენდებული არ არის:

„მაცივრის კარი არის ერთ-ერთი ყველაზე ხშირად გაღებადი ნაწილი. ის ყველაზე ნაკლებად ინარჩუნებს სიგრილეს. არ შეიძლება იქ განვათავსოთ მალფუჭებადი პროდუქტები. ტყემალი, საწებელი და მსგავსი პროდუქტები შეგვიძლია აქ მოვათავსოთ. თუ პასტერიზებული არ არის რძე, არავითარ შემთხვევაში არ შეიძლება ის მოვათავსოთ მაცივრის კარში. არ არის რეკომენდებული კვერცხის მოთავსება მაცივრის კარში. კვერცხი უნდა გაირეცხოს და მოთავსდეს მაცივრის ქვედა ზონაში. ის უნდა იყოს თავის დახურულ კონტეინერში და არ უნდა ჰქონდეს კვეთა სხვა პროდუქტებთან.“

„მაცივარში უნდა დავიცვათ პროდუქტების ერთგვაროვნების პრინციპი. ხორცპროდუქტები, ​რძის პროდუქტები, ბოსტნეული, მზა პროდუქტები, კვერცხი, თევზი, ქათამი ერთმანეთთან შეხებაში არ უნდა იყოს არავითარ შემთხვევაში. იდეალურია, თუ ეს პროდუქტები გვექნება კონტეინერებში, ცალ-ცალკე გამოყოფილი. პროდუქტები ღია მდგომარეობაში არავითარ შემთხვევაში არ უნდა იყოს. მომზადებული კერძის შედგმა მაცივარში შეიძლება, მაგრამ მაცივარი ვერ უძლებს უბრალოდ. მომზადებული კერძის შუაგულში დაახლოებით 60 გრადუსია, 60-65 გრადუსიდან 10 გრადუსზე უნდა ჩამოვიდეს ტემპერატურა 2 საათის განმავლობაში, ეს არის სწორი გაგრილება. შემდეგ შეგვიძლია მაცივარში გადავიტანოთ. ზოგადად მომზადებული კერძი ორ საათზე მეტხანს არ უნდა დაყოვნდეს ოთახის ტემპერატურაზე.“ - აღნიშნულ საკითხზე მიხეილ ბეღელაძემ ტელეკომპანია „ფორმულას“ გადაცემაში „დილა ფორმულაზე“ ისაუბრა.

წყარო: ​„დილა ფორმულაზე“

არ დაგავიწყდეთ !!!

Momsedu.ge-მ თქვენთვის შექმნა ახალი სივრცე. გაწევრიანდით ჯგუფში ჯანმრთელობა

დაჭრილი ყველის გაყინვა 3-4 თვე შეიძლება, რძის - 3 თვე - რომელი პროდუქტი რამდენ ხანს ინარჩუ...
​ექიმი ზაზა თელია სოციალურ ქსელში აქვეყნებს ცხრილს, სადაც მოცემულია, რომელი პროდუქტი რამდენი ხნით შეიძლება გაიყინოს. გთავაზობთ მის პოსტს:„საყინულეში მჭიდროდ შეფუთულ მდგომარეობაში ან დალუქულ კონტე...

შეიძლება დაინტერესდეთ

,,ალკოჰოლის მოხმარებით ხელოვნურად ვიწვევთ ორგანიზმის გამოფიტვას" - დავით ვადაჭკორია

,,ალკოჰოლის მოხმარებით ხელოვნურად ვიწვევთ ორგანიზმის გამოფიტვას" - დავით ვადაჭკორია

,,მშობელს რაც შეეხება, ყოველთვის შემწყნარებლური დამოკიდებულება, რომ ბავშვია, რა მოხდა, ყველა ასე ერთობა, მეც ასე ვიყავი - ეს, სამწუხაროდ, არის ძალიან მძიმე დანაშაული მოზარდის წინაშე - როდესაც სარისკო ქცევას ყურადღების გარეშე ტოვებს მშობელი. ეს შეიძლება, მას მომავალში ყოველთვის ძვირად დაუჯდეს", - ამის შესახებ ნარკოლოგმა, პროფესორმა დავით ვადაჭკორიამ ,,პირველი არხის" გადაცემაში ,,პირადი ექიმი მარი მალაზონია" ისაუბრა.

,,აქედან გამომდინარე, მშობელს უნდა ახსოვდეს, რომ როდესაც მოზარდთან გვაქვს საქმე, როდესაც ჯერ კიდევ ჩამოუყალიბებელ ცენტრალურ ნერვულ სისტემასთან გვაქვს საქმე, ნებისმიერი ზედმეტი დატვირთვა, ნებისმიერი ზედმეტი დარტყმა ცენტრალურ ნერვულ სისტემაზე, იწვევს ისეთ ფსიქიკურ, ფსიქოლოგიურ პრობლემებს, რომლებიც შესაძლოა, წლების განმავლობაში ვერ ვმართოთ და მივიღოთ მძმე შედეგები. 

რა არის ალკოჰოლი, რა ხდება ალკოჰოლის მოხმარების შემთხვევაში მოზარდთან მიმართებით - ის იწვევს ბედნიერების ჰორმონის ხელოვნურ განლევას, მოზარდს ხდის  მიდრეკილს დეპრესიული აშლილობების მიმართ. ალკოჰოლი და დეპრესია ძალიან მჭიდრო კავშირშია ერთმანეთთან. დღეს მსოფლიო მოსახლეობის 7-8 %, განსაკუთრებით, კორონაინფექციის შემდეგ, იტანჯება დეპრესიით. ალკოჰოლის მოხმარებით ხელოვნურად ვიწვევთ ორგანიზმის გამოფიტვას, ორგანიზმი კი უფრო ხშირად გვთხოვს ალკოჰოლის მიღებას, რათა ბალანსი შევავსოთ. აქედან გამომდინარე, ყოველთვის უნდა გვახსოვდეს, რომ ჩვენ დარტყმებს ვაყენებთ ისეთ ცენტრებს, რომლებმაც შესაძლოა, შემდგომ პერიოდში სერიოზული პრობლემები შეუქმნას ახალგაზრდას", - აღნიშნა ვადაჭკორიამ.

წყარო: ,,​პირადი ექიმი მარი მალაზონია"

წაიკითხეთ სრულად