Baby Bag

წონაში მატების 5 ყველაზე გავრცელებული მიზეზი

წონაში მატების 5 ყველაზე გავრცელებული მიზეზი

დღეს სამშაბათია და მედიაპორტალი MomsEdu.ge ტრადიციულ რუბრიკას - ენდოკრინოლოგის რეკომენდაციებს წარმოგიდგენთ. ამჯერად ენდოკრინოლოგ-ნუტრიციოლოგი თინათინ კაჭარავა მოგაწვდით კომპეტენტურ ინფორმაციას იმ მდგომარეობებზე, რომლებიც წონაში მატებას იწვევს.

ხშირად არის შემთხვევები, როდესაც ადამიანი მეტ-ნაკლებად მისდევს ცხოვრობის ჯანსაღ წესს, მაგრამ მაინც იმატებს წონაში. სწორედ ამიტომ განვიხილოთ მდგომარეობები, რომლებიც წონაში მატებას იწვევს. ყველა ქვემოთ ჩამოთვლილი მდგომარეობის დიაგნოსტირებისთვის ტარდება ლაბორატორიული კვლევები, მიღებული შედეგების საფუძველზე კი, საჭიროების შემთხვევაში, ცხოვრების ჯანსაღ წესთან ერთად ხდება მედიკამენტის ჩართვა. 

მდგობარეობები, რომლებიც იწვევს წონაში მატებას, არც ისე ცოტა, მაგრამ დღეს განვიხილოთ რამდენიმე ყველაზე ხშირად გავრცელებული პრობლემა:

1. მეტაბოლური სინდრომი - ეს არის კომპლექსური მდგომარეობა, რომელშიც ერთიანდება: ინსულინის მიმართ რეზისტენტობა (ჰორმონ ინსულინის მიმართ ორგანიზმის მგრძნობელობის დაქვეითება), არტერიული ჰიპერტენზია (არტერიული წნევის ციფრების მატება), ლიპიდური ცვლის მოშლა (ცხიმების ცვლის დარღვევა, ორგანიზმში ე.წ „ცუდი“ ქოლესტერინის მატება, ხოლო „კარგი“ ქოლესტერინის შემცირება).

2. ჰიპოთირეოზი - ფარისებრი ჯირკვლის ჰორმონალური უკმარობა, რომლის დროსაც ნელდება ნივთიერებათა ცვლა.
3. დეპრესია - ამ დროს ორგანიზმში ხდება ჰორმონალური ბალანსის რღვევა, რაც მომატებული კილოგრამების საფუძველია.
4. ინსომნია - უძილობის დროს ხდება ჰორმონ ინსულინის მიმართ ორგანიზმის მიერ მგრძნობელობის დაქვეითება და იზრდება მეტაბოლური სინდრომის ჩამოყალიბების რისკი.
5. მენოპაუზა - ამ მდგომარეობის დროს ქალბატონებში ჰორმონალური დისბალანსის გამო ხშირია მომატებული კილოგრამები.
გისურვებთ ჯანმრთელობას.

არ დაგავიწყდეთ !!!

Momsedu.ge-მ თქვენთვის შექმნა ახალი სივრცე. გაწევრიანდით ჯგუფში ჯანმრ​თელობა

შეიძლება დაინტერესდეთ

რომელია შემოდგომის მკურნალი ხილი? - ენდოკრინოლოგ ქეთი ასათიანის რჩევები

ენდოკრინოლოგმა ქეთი ასათიანმა შემოდგომის ხუთი ხილი დაასახელა, რომელიც ორგანიზმისთვის ყველაზე დიდი სარგებლის მომტანია:

​ბროწეული დიდი რაოდენობით შეიცავს K ვიტამინს. ეს ვიტამინი არაჩვეულებრივია, რადგან კალცის შეწოვას უწყობს ხელს, ძვლის ფორმირებაში იღებს მონაწილეობას, გავლენას ახდენს სისხლის შედედებაზე, სისხლძარღვის კედლის მდგრადობაზეც. შევთანხმდით, რომ ბროწეული არის მეტად სასარგებლო.“

ქეთი ასათიანის თქმით, ფეიხოას მირთმევა სასარგებლოა ფარისებრი ჯირკვლის ფუნქციის დაქვეითების დროს:

„ძალიან ხშირად გვსმენია კითხვა: როგორ უნდა დავირეგულიროთ ფარისებრი ჯირკვლის ფუნქციონირება? ის პირები, ვისაც ფარისებრივი ჯირკვლის ფუნქცია დაქვეითებული აქვთ, გვეკითხებიან: ​კივი და ფეიხოა რომ მივირთვათ, იოდის დეფიციტი აღმოიფხვრება? მხოლოდ კივის და ფეიხოას მირთმევით ჰიპოთირეოზი არ აღმოიფხვრება, მაგრამ ფეიხოა ძალიან მდიდარია იოდით. ეს არის უჯრედისით მდიდარი პროდუქტი. ის ებრძვის ტოქსინებს და ჩვენს ორგანიზმს სხვადასხვა მინარევებისგან, შლაკებისგან ათავისუფლებს. მის შემადგენლობაში შედის ფოლიუმის მჟავა. ფეიხოა მდიდარია C ვიტამინით.“

„შემდეგი ხილი არის ხურმა. ხურმას აქვს 200-მდე სახეობა. მას აქვს შარდმდენი მოქმედება, დამამშვიდებლად მოქმედებს ნერვულ სისტემაზე. ხურმა მდიდარია A ვიტამინით. ის კარგად გამოიყენება სალათებშიც. ​ძალიან სასარგებლო ხილია კომშიც. მას ხშირად მკურნალ ხილსაც უწოდებენ. მას აქვს ანტისეპტიკური მოქმედება. ხურმა შეიცავს თუთიას,“ - აღნიშნულ საკითხზე ქეთი ასათიანმა ტელეკომპანია „იმედის“ გადაცემაში „იმედის დღე“ ისაუბრა.

წყარო: ​„იმედის დღე“

წაიკითხეთ სრულად