Baby Bag

როგორ მოვიქცეთ ჩუტყვავილას დროს - პედიატრის რეკომენდაცები

როგორ მოვიქცეთ ჩუტყვავილას დროს - პედიატრის რეკომენდაცები

როგორ მოვიქცეთ ჩუტყვავილას დროს? - აღნიშნულ კითხვას პედიატრი თამარ ობგაიძე ​პასუხობს. გთავაზობთ მის ნათქვამს სიტყვა-სიტყვით.

პატარებს მუდამ ახსოვთ, რომ მათ ჩუტყვავილა, მწვანე კოპლებიანი ინფექცია გადაიტანეს - ყველაზე ხშირად ხომ სწორედ ბრილიანტის მწვანის ხსნარით უმუშავებდნენ გამონაყარს?!

ჩუტყვავილა ჰერპესვირუსით გამოწვეული ინფექციაა, რომელიც ჰაერ-წვეთივანი და კონტაქტური გზით ვრცელდება. დაავადება უხშირესად ცხელებით, სისუსტით იწყება, რასაც თან სდევს სხვადასხვა ტიპის გამონაყრის განვითარება - ლაქოვან გამონაყართან ერთად ვითარდება ბუშტუკები, ეროზიული ზედაპირები, კანიდან ამობურცული ელემენტები, რაც სახეზე, სხეულზე, თავის თმიან ნაწილზე, კიდურებზე ვრცელდება. გამოყრა ტალღურად ხდება, რასაც ტემპერატურის მომატებაც ახასიათებს. გამონაყარს ქავილი სდევს თან. 1 კვირაში ცხელება ქრება, გამონაყრის ყველა ელემენტი ფუფხით იფარება, რომლებიც თანდათან ძვრება.

როგორ მოვიქცეთ?

უპირველესად, პედიატრს მიმართეთ, რათა სწორი დიაგნოზი დაისვას და შესაბამისი რჩევა-დარიგებებიც მიიღოთ.

​ყურადღება მიაქციეთ კანის ჰიგიენას. პატარა ყოველდღე დაბანეთ, ოღონდ ღრუბლის გამოყენების გარეშე, რომ გამონაყარი არ გააღიზიანოთ და გამონაყრის ელემენტები ექიმის მიერ მითითებული ანტისეპტიკური ხსნარით დაამუშავეთ.

ეცადეთ, ბავშვმა გამონაყარი არ მოიქავოს და ამ გზით ინფექცია არ შეიტანოს კანში. ხშირად გამოუცვალეთ შიდა და ლოგინის თეთრეული.

​ჩუტყვავილას უხშირესი გართულებებია კანის ინფექციები. საშიშ გართულებათა რიგს მიეკუთვნება ენცეფალიტი.

​გახსოვდეთ! თუ პატარას ჩუტყვავილას ფონზე ძილიანობა, ზოგადი სისუსტე, კრუნჩხვა, მაღალი ცხელება გამოუვლინდა, დაუყოვნებლივ მიმართეთ ექიმს,“ - წერს პედიატრი თამარ ობგაიძე.

შეიძლება დაინტერესდეთ

რომელი ხილი რა რაოდენობის შაქარს შეიცავს?

რომელი ხილი რა რაოდენობის შაქარს შეიცავს?
რომელი ხილი რა რაოდენობის შაქარს შეიცავს? - ამ თემაზე გაეცანით ექიმ ზაზა თელიას პოსტს.

„​რომელ ხილშია შაქარი მეტი რაოდენობით?

მაღალი შემცველობით:
1. ერთი მანგო - 45 გრამი შაქარი
2. 1 ჭიქა (ანუ 128 გრამი) ყურძენი - 23 გრამი შაქარი
3. 1 ჭიქა ბალი - 18 გრამი შაქარი
4. 1 საშუალო ზომის მსხალი - 17 გრამი შაქარი
5. 1 საშუალო ზომის საზამთროს ნაჭერი - 17 გრამი
6. 1 საშუალო ზომის ბანანი - 14 გრამი შაქარი

დაბალი შემცველობით:
7. 1 ჭიქა მარწყვი - 7 გრამი შაქარი
8. 1 ცალი ავოკადო - 0.5 გრამი შაქარი
9. 1 ჭიქა ჟოლო - 5 გრამი შაქარი
10. ნახევარი, გაჭრილი (64 გრამი) ვაშლი - 5.7 გრამი შაქარი
11. გაჭრილი ფორთოხალი - 8.4 გრამი
12. ნახევარი ჭიქა მაყვალი - 3.5 გრამი შაქარი
13. გაჭრილი კივი - 8.1 გრამი შაქარი

​​RDA-ის მიხედვით დღიური ნახშირწყლების მიღების ნორმა ორივე სქესის, არასპორტსმენი, ჯანმრთელი, ნორმალური წონის (BMI - 18-24.9) ადამიანისთვის არის - 130 გრამი დღეში,“ - წერს ზაზა თელია.

წაიკითხეთ სრულად